Stichting Korian Voor Gelukkig Ouder Worden

Wat zijn de hypothesen voor ouder worden morgen?

We krijgen allemaal te maken met de toekomst: hoe zal gelukkig ouder worden morgen – binnen vijf of tien jaar – eruit zien?

Iedereen weet wel dat een gevarieerd dieet, een minimum aan beweging, nieuwsgierigheid naar onze omgeving, een sociaal leven, dagelijks lachen … gelukkig en goed ouder worden binnen de juiste voorwaarden kadert. De goede voorwaarden.

Ook voor het bedrijf, voor de maatschappij geldt dit. We kunnen de toekomst al voorstellen. Het verschil is dat een persoon dan wel ongeveer controle heeft over wat hem/haar aanbelangt, dit is een heel ander verhaal voor het bedrijf en de samenleving. Hoe kunnen we rond het bedrijf, de samenleving bepalen wat er voor hen van belang is voor de toekomst? Dat is wat men noemt zwakke signalen.

Vijftig, honderd jaar geleden waren de meeste ontwikkelingen die gingen doorbreken al zichtbaar. Van dichtbij bekeken, was alles wat nu gebeurt al geschreven en gekend. De auto heeft al honderd jaar op de teller, net als het vliegtuig. IT is al vijftig jaar een feit, net zoals de mobiele telefoon. Zelfs het patent voor de Nespresso machine bestaat al veertig jaar. What else? Vandaag zit alles in een stroomversnelling. De gsm is in geen tijd een onmisbaar dagelijks voorwerp geworden dankzij de kracht van microchips. Het ontrafelen van de DNA-code heeft tien jaar en geen twintig jaar geduurd waardoor de kennis over stamcellen nog sneller is toegenomen. Dit zal zeker gevolgen hebben voor de veroudering van de mens.

De gsm – nu smartphone als verwijzing naar de minicomputer die hij geworden is – en stamcellen om maar twee voorbeelden te noemen, hebben gevolgen voor het bedrijf en de samenleving. De gsm overschrijdt de grens tussen privé- en werktijd, stamcelonderzoek vereist budgetten die zwaar op de samenleving wegen maar mogelijk de toestand van het menselijk leven kan verbeteren.