Stichting Korian Voor Gelukkig Ouder Worden

Wat is muziektherapie?

3' Leestijd

Men heeft altijd al de therapeutische werking van muziek erkend. De Grieken dichtten vele deugden aan de muziek toe, een weldaad voor de ziel. De Chinezen hadden al een honderdtal soorten muziektherapie samengesteld vijf eeuwen v. Chr.

Men heeft altijd al de therapeutische werking van muziek erkend. De Grieken(1) dichtten vele deugden aan de muziek toe, een weldaad voor de ziel. De Chinezen hadden al een honderdtal soorten muziektherapie samengesteld vijf eeuwen v. Chr.(2).

Uit recente onderzoeken(3) werd aangetoond dat de voordelen van muziektherapieën minder gebruik van anxiolytica en antidepressiva bij bepaalde patiënten in de hand werkte. Het zorgde ook voor aanzienlijk minder pijn, minder hart- en ademhalingsproblemen(4). De therapie kan ook werkzaam zijn bij gedragsproblemen van personen die leiden aan de ziekte van Alzheimer(5).

U hebt vast zelf al ondervonden hoe het ritme van bepaalde muziek of de manier waarop men het beluistert eerder kalmerend of ‘opwekkend’ werkt. Een zacht, kalm muziekje zal het mogelijk maken om stress of angst af te voeren. Muziek met een gestaag ritme kan daarentegen euforische energie opwekken en ons bijvoorbeeld aanmoedigen tijdens het sporten (joggen, aerobics-les). Of het om een directe invloed op het humeur van de hulpbehoevende persoon of om de pijn te verzachten, de gevoelige muziektherapie die bestaat uit het afspelen van aangepaste muziek, kan redelijk eenvoudig worden toegepast. Personen in palliatieve zorg, zij die moeite hebben met inslapen, of familieleden die met angst te kampen hebben in gevoelige periodes. Zij kunnen allemaal baat hebben bij iets kalmerend of een aanzienlijk beter welbevinden.

Naast de in de literatuur aangetoonde voordelen van muziektherapie, blijkt dat muziek ook verwelkomd wordt door zowel de zieken, de verzorgers als de begeleiders. Muziek is een weldaad voor de stemming, het lichamelijke en het delen.

Om meer te weten over muziektherapie en voor verdieping:

Aangezien de naam niet beschermd is, kan iedereen zich muziektherapeut noemen. Om de integriteit van het beroep te garanderen en het publiek te beschermen, hebben verenigingen normen voor toepassing en opleiding opgesteld. – Het Centre International de Musicothérapie (CIM), het eerste Franse opleidingscentrum voor Muziektherapie en voor Psychomuzikale technieken sinds 1968.

Handige sites:

– Music Care is een app voor Iphone en Android gratis te downloaden als begeleiding bij uw eerste stappen op het gebied van muziektherapie.

(1) Musica Universalis of Muziek van de sferen is een theorie van pythagoreïsche oorsprong

(2) http://ethnomusicologie.revues.org/1499

(3) (1) Guétin S, Giniès P, Touchon J et al. The effects of music intervention

in the management of chronic pain: a single-blind, randomized,

controlled trial. The Clinical Journal of Pain 2012

(2) Gardner WJ, Licklider JC, Weisz AZ. Suppression of pain by sound.

Science; 1960;1;132:32-3

(4) Annales françaises d’anesthésie et de réanimation 2007; 26: 30–38

(5) Dementia and Geriatric cognitive Disorders 2009; 28 : 36-46